Annons

Vaccinering via näsan möjligt

En ny avhandling visar att det går att konstruera vacciner mot könssjukdomar som appliceras på slemhinnorna i underlivet eller ges som nässpray.

27 jan 2006, kl 15:09
0

Annons

Sexuellt överförbara sjukdomar är ett stort problem globalt och en vanlig orsak till infertilitet. Läkaren Lotta Wassén vid Göteborgs universitet har för första gången visat att det är möjligt att framkalla ett antikroppssvar i underlivssekret genom att placera vacciner direkt på slemhinnorna i underlivet. Eftersom immunförsvaret i kroppens olika slemhinnor kommunicerar är det också möjligt att vaccinera med spray i näsan.
Metoden är enkel och billig och ger liten risk för infektioner. Klamydia och gonorré är de sjukdomar som är mest aktuella att tillverka vaccin mot. I studierna har Lotta Wassén använt ett vaccin mot kolera.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng