Vaccinering skyddade hjärtan

Influensavaccinering minskade risken för hjärt-kärlsjukdom. Det visar en metaanalys.

24 okt 2013, kl 07:34
0

Forskare har i en metaanalys undersökt om influensavaccinering minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. De har tagit med fem publicerade och en opublicerad randomiserad klinisk studie på totalt 6 735 patienter i analysen. Patienternas medianålder var 67 år och 36 procent hade hjärt-kärlsjukdom i sin sjukdomshistoria.

Av de patienter som vaccinerades mot influensa var risken att drabbas av en allvarlig hjärt-kärlhändelse inom ett år 2,9 procent jämfört med 4,7 procent i gruppen som inte fått influensavaccin. Den största fördelen med influensavaccinering kunde forskarna se hos patienter med hög risk för aktiv kranskärlssjukdom.

Studien är publicerad i tidskriften Jama.  I Sveriges rekommenderas personer med kronisk hjärtsjukdom att vaccinera sig mot säsongsinfluensa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng