Covid-19 föreslås ingå i vaccinationsregistret

Covid-19 föreslås ingå i vaccinationsregistret

Socialdepartementet föreslår ändringar i lagen om register över nationella vaccinationsprogram.

1 okt 2020, kl 13:35
0

Lagen om register över nationella vaccinationsprogram bör även omfatta uppgifter om vaccinationer mot covid-19. Det föreslår Socialdepartementet i ett utkast till en lagrådsremiss. Förslaget innebär även att ansvariga vårdgivare ska lämna in uppgifter om utförda covid-19-vaccinationer till vaccinationsregistret. Ändringarna föreslås börja gälla från och med 1 januari 2021.

Används för uppföljning och forskning

I maj i år fick Folkhälsomyndigheten ett regeringsuppdrag om att ta fram en nationell plan för vaccination mot covid-19. Där ingick bland annat att utreda hur uppgifter om vaccination mot sjukdomen kan föras in i vaccinationsregistret. Utifrån dessa resultat har nu Socialdepartementet föreslagit ändringar i lagen om register över nationella vaccinationsprogram.

Vaccinationsregistret infördes 2013 och används för att kunna följa upp effekten av nationella vaccinationsprogram. I dag finns det ett sådant program, vilket är det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Där ingår elva sjukdomar. Inga andra vaccinationer ingår i vaccinationsregistret.

Syftet med registret är bland annat att kunna övervaka och följa upp vaccinationstäckning och biverkningar samt att bidra till forskning. Enskilda personer har inte tillgång till registret.

Tydligt behov vid pandemivaccinationer

För att kunna upptäcka sällsynta biverkningar av ett vaccin krävs det ofta fortsatta studier och uppföljningar även efter ett godkännande. Att information om vaccinationer mot covid-19 samlas på ett ställe är därför en förutsättning för att uppföljningen ska bli effektiv, skriver Socialdepartementet.

I Sverige är det framför allt Läkemedelverket och Folkhälsomyndigheten som ansvarar för uppföljningar av vacciner. För att göra detta behöver de tillgång till uppgifter om till exempel vilket vaccin som har använts, hur stor dos och vid vilken tidpunkt det har getts. Detta för att kunna samköra med uppgifter från andra hälsodataregister och följa upp vaccinets effekt och eventuella biverkningar. Båda myndigheterna bedömer att uppgifter om vaccinationer mot covid-19 behöver kunna hämtas från vaccinationsregistret.

Efter vaccineringen mot svininfluensan rapporterades som bekant ett antal fall av narkolepsi. Detta visar på ett tydligt behov av att kunna följa upp liknande pandemivaccinationer, skriver Socialdepartementet. Bland annat är det bra att få en fullständig bild över hur många som har fått ett vaccin när sällsynta biverkningar visar sig. En registrering kan också göra det möjligt att följa upp effektivitetsbrister som är kopplade till vaccinerna, menar departementet. Enligt Folkhälsomyndigheten är det även av stor betydelse att kunna följa upp vaccinationerna mot covid-19 eftersom det kan bli så att flera vacciner introduceras parallellt på kort tid.

Socialdepartementet anser att det inte finns något behov av några övergångsregler utan att ändringarna bör träda i kraft så fort som möjligt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng