USA säger nej till Avastin mot bröstcancer

Genentechs cancerläkemedel Avastin bör inte godkännas för behandling av bröstcancer. Den slutsatsen drar amerikanska läkemedelsverkets expertpanel. 

7 dec 2007, kl 08:22
0

Annons

I EU är Avastin (bevacizumab) godkänt för behandling av metastaserad bröstcancer, men amerikanska läkemedelsverket, FDA, kommer förmodligen säga nej efter att deras expertpanel i veckan sa att riskerna är för stora.

Expertpanelen röstade för ett nej med fem röster över fyra. Panelen anser att Avastins positiva effekt som bromsar tumörers tillväxt inte är tillräckligt stark för att motivera de allvarliga biverkningar som finns i form av högt blodtryck och även död.
– De här patienterna är dödssjuka och det är vårt uppdrag att göra deras liv bättre, inte att säga att det är ok att de får en stroke. Företaget har inte visat att patienterna lever längre eller bättre, säger ordförande i panelen, Maha Hussain, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Företaget Genentech uttrycker besvikelse över panelens beslut, men ser också en möjlighet i att panelen inte var helt enad. “Vi tänker fortsätta arbeta med FDA för att göra Avastin tillgängligt för de här patienterna” skriver företaget i ett utlåtande.

Avastin finns i USA sedan 2004 för behandling av koloncancer, och sedan 2006 är det godkänt för behandling av lugncancer. I EU är Avastin godkänt för behandling av koloncancer, lungcancer och metastaserad bröstcancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng