Universitetsapoteket siktar på de stora apoteken

Universitetsapoteket har redan bestämts sig för kluster nummer 8. Tamro är intresserad av ett av de stora klustren och Kronans Droghandel ska räkna mera innan de bestämmer sig. För de nya apoteksaktörerna innebär gårdagens offentliggörande av vilka apotek som ska säljas att planerna blir allt mer konkreta.

6 maj 2009, kl 12:37
0

Annons

När det igår visade sig att det finns två stora kluster av apotek att köpa drog spekulationerna igång vilka de två nya stora kedjorna blir. Phoenixkoncernen/Tamro och Celesio nämndes som troliga köpare. Och på Tamro bekräftar man den bilden.
? Vi har hela tiden sagt att om vi ska in på den svenska marknaden så vill vi ha en större del, så vi är helt klart intresserade av ett av de två större klustren, säger Ulrika Hultgren, informationschef på Tamro.  
Men något beslut är inte fattat, företagets styrelse träffas någon gång i slutet av maj eller början av juni och först då kommer det formella beslutet tas om de ska ge sig in i någon budgivning.
? Nu ska vi sätta oss med listorna och räkna på det här.
På Celesio är man helt förtegen med sina planer.
? Nu går vi in i en fas när vi måste räkna och fatta svåra beslut, så vi kommenterar inte i det här skedet. Om det finns spekulationer om att vi ska köpa ett av de stora klustren så kommer de inte från oss, säger företagets informationschef Rainer Berghausen.

Desto tydligare med sina planer är finska Universitetsapoteket.
? Vi är intresserade av att köpa de apotek som finns i grupp 8, det vill säga tio stora apotek utspridda över hela landet, säger Göran van den Brink, chef för företagets Sverigeetablering.
? I Finland driver vi 17 stora apotek och det är det vi är bra på. Vi blev därför väldigt nöjda när vi såg att det fanns en sådan grupp så att vi slapp köpa flera hundra apotek för att få tillgång till de stora.
Enligt Göran vad den Brink har företaget under processens gång uttryckt det här önskemålet till OAB.
? Det verkar som om de tagit fram kluster så att det ska finnas något för alla. Vi ville gärna ha några få stora apotek och andra är ju mer intresserade av många mindre apotek.

I förra veckan meddelade Kronans Droghandel att de planerar att starta en apotekskedja. Men ännu så länge kan de inte svara på vilket kluster som är mest intressant för dem.
– Det får vi se när vi har analyserat det här vidare och fått ytterligare information, säger företagets vd Cecilia Marlow.

Ni sa i förra veckan att ni vill bli en ledande aktör på den nya marknaden. Hur tänker du kring det när du ser vilka kluster som finns?
– Vi ska analysera dem vidare, men att köpa befintliga apotek är ju bara en väg att gå, man kan ju också öppna nya apotek.

Tamro, Kronans Droghandel och Universitetsapoteket blev alla förvånade över att Apoteket AB får behålla så många apotek.
?  Vi hade trott att de skulle få behålla cirka 25 procent av apoteken, nu blev det ju istället 35 procent och det ser vi som lite bekymmersamt, säger Cecilia Marlow på Kronans Droghandel.
?  Vi blev förvånade och tycker det är problematiskt, säger Ulrika Hultgren på Tamro.
?  Det är något fler kvar i Apotekets ägo än vad vi hade trott, men det är inte något som hindrar oss. Det kommer att bli tuff konkurrens hursomhelst, säger Göran van den Brink på Universitetsapoteket.

När väl aktörerna bestämt sig för vilket kluster de är intresserade av får de skriva på ett konfidentialitetsavtal som ger dem ytterligare information om de berörda apoteken. Utifrån den informationen får de sedan lämna ett indikativt bud. Om OAB bedömer budet som seriöst får företaget tillgång till all data som finns om de berörda apoteken. Först därefter börjar den slutgiltiga budgivningen.
? Sen gäller det ju att få tillstånden från Läkemedelsverket också, den processen försöker vi köra parallellt nu, säger Göran van den Brink.

Listan över apotek som ska säljas finns på OAB:s hemsida.