Annons

Astrazeneca köper kinesiskt generikaföretag

Astrazeneca har skrivit avtal om att köpa Guangdong Beikang Pharmaceutical Company Ltd, en privatägd kinesisk generikaproducent. Genom köpet får Astrazeneca tillgång till injektionsläkemedel mot infektionssjukdomar, som kommer att göras tillgängliga för patienter i Kina.

8 dec 2011, kl 13:32
0

Annons

Den kinesiska läkemedelsmarknaden växte från 10 miljarder USD 2004 till 41 miljarder 2010, och förväntas enligt IMS växa till över 100 miljarder USD fram till 2015.

Astrazeneca ser därmed stor potential i Kina, och vill med köpet ge stora patientgrupper som för närvarande inte har råd att betala för läkemedel, tillgång till innovativa originalläkemedel och varumärkesmärkta generiska läkemedel av hög kvalitet.

Man beräknar att det finns över 800 miljoner patienter som inte ingår i upptagningsområdet för de stora sjukhusen i de större städerna. Dessa har idag begränsad tillgång till läkemedel av hög kvalitet.

Köpet beräknas bli klart under det första kvartalet 2012 och Astrazeneca kommer då att ansvara för tillverkning och marknadsföring av dessa infektionsläkemedel.