Unga med typ 2-diabetes har hög risk för njurskador

Typ 2-diabetes hos unga vuxna är förknippad med ökad risk för njurpåverkan som dessutom tycks vara allvarligare än vid typ 1-diabetes. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.

7 okt 2003, kl 12:02
0

Annons

Unga patienter med diabetes riskerar att få njurkomplikationer under de första tio årens sjukdom, även om de har god blodsockerkontroll. Risken är särskilt hög för patienter med typ 2-diabetes. Det visar Maria Svensson vid Umeå universitet i en avhandling som rapporteras i oktobernumret av Diabetes Care.
I studien ingick patienter mellan 15 och 34 år som fick sin diagnos mellan 1987 och 1988. Under uppföljningens nio år hade 6,6 procent utvecklat njursjukdom. Hos patienter med typ 2-diabetes var det 16 procent som fick njurskador och de hade dessutom ofta allvarligare komplikationer än patienter med typ 1-diabetes.
Det tog i genomsnitt 8 år från diagnos innan njurskador konstaterades. Hos barn tycks låg ålder vid insjuknandet fördröja utvecklingen av diabeteskomplikationer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng