Annons

Två doser kan vara lika bra som tre

Resultat från en studie antyder att två doser av HPV-vaccinet Gardasil kan vara lika effektivt som dagens tre doser. Men ytterligare forskning behövs innan vaccineringsschemat kan ändras.

3 maj 2013, kl 11:58
0

Annons

En kanadensisk studie publicerad i Jama har undersökt antikroppssvaret hos flickor som vaccinerades med två doser Gardasil jämfört med flickor som vaccinerades med tre doser. 520 flickor mellan 9-13 år gamla randomiserades antingen till att få två doser eller tre doser under en sexmånadersperiod. Samtidigt fick 310 kvinnor mellan 16-26 år tre doser av vaccinet. 

Det visade sig att flickor som fick två doser inte hade sämre nivåer av antikroppar än flickor som vaccinerades med tre doser när det mättes en månad efter avslutad vaccination. Efter tre år hade flickor mellan 9-13 som fick två doser liknande nivåer av antikroppar i blodet som kvinnor mellan 16 och 26 som vaccinerades med tre doser. Men de som fick två doser hade däremot ett lägre immunsvar mot HPV 18 och HPV 6 när det efter tre år jämfördes med de i samma åldersgrupp som fick tre doser.

Forskarna understryker att det är för tidigt att dra några slutsatser eftersom det inte är känt vid vilka nivåer av antikroppar som HPV-vaccinet skyddar. De efterlyser fler studier som kan avgöra om det räcker med två doser och en tredje kan ges som en boosterdos.

Gardasil skyddar mot fyra typer av HPV, 16 och 18 som kan orsaka livmoderhalscancer samt 6 och 11 som kan orsaka kondylom.

Då det är mycket högre risk för kvinnor att insjukna i och dö av livmoderhalscancer i utvecklingsländer skulle två doser kunna göra vaccinet mer tillgängligt i de länderna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng