Stockholm satsar på rotavirusvaccin

Stockholms läns landsting vill börja vaccinera sexmånadersbebisar redan i år.

3 maj 2013, kl 10:23
0

SLL blir först i landet att börja vaccinera alla halvårsgamla barn mot rotavirusinfektion. Landstinget avsätter 20 miljoner kronor under 2014 för vaccineringarna. Men man hoppas kunna börja redan i år och sätter nu igång med en upphandling av ett vaccin.

Smittskyddsinstitutet tar just nu fram ett kunskapsunderlag om rotavirusvaccination som ska vara klart i september, men SLL vill inte vänta på att det ska vara klart.
– Om vi med ett vaccin kan hindra att hundratals barn per år blir så sjuka att de behöver sjukhusvård så är det definitivt skäl för oss att gå före övriga Sverige. Vi behöver inte vänta på Smittskyddsinstitutets utredning för att veta att rota-virusvaccination skulle göra stor nytta, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) i ett pressmeddelande.

Rotavirusinfektion drabbar främst barn mellan 6-24 månader. Infektionen leder till feber, kräkningar och vattniga diarréer. Infektionen leder ofta till att man söker sjukhusvård. SLL räknar med att runt 500 barn behöver sjukhusvård, vilket uppskattas ge en vårdkostnad på 8,75 miljoner kronor per år.

Det finns idag två godkända orala vaccin mot rotavirusinfektion, varav ett är subventionerat. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng