Annons

Tusentals blir av med jobbet

Läkemedelsjätten Merck känner av generikakonkurrensen och ska spara 2,5 miljarder dollar. I samband med det försvinner tusentals jobb.

2 okt 2013, kl 10:06
0

Annons

Merck, i Sverige känt som MSD, presenterade på tisdagen en omstruktureringsplan för FoU-området, marknadsföring och administration. Företaget ska förändra verksamheten så att det vid slutet av 2015 blir en årlig besparing på 2,5 miljarder dollar, närmre 16 miljarder kronor. Redan i slutet av 2014 räknar företaget med att ha skurit ned kostnaderna med en miljard dollar. 

Läkemedelsföretaget hade tidigare meddelat personalnedskärningar på 7 500 personer. Nu planerar man att minska den globala personalstyrkan med ytterligare 8 500 anställda, varav majoriteten ska ha lämnat företaget vid slutet av 2015. Det är en minskning av den totala personalstyrkan med cirka 20 procent.

Merck hade tidigare planerat att flytta huvudkontoret i New Jersey, USA, till Summit. Nu ska huvudkontoret istället flytta till befintliga anläggningar i Kenilworth och att både Summit och de lokaler som idag inhyser huvudkontoret ska stängas.

Detta är den fjärde stora omgörningen sedan 2008 för Merck. En anledning är att företaget tydligt känt av den generiska konkurrensen efter att flera storsäljare blivit av med patenten, skriver Fierce Pharma. Men Merck har även misslyckats med flera läkemedelskandidater i sin pipeline. 

MSD i Sverige vet ännu inte hur nedskärningsplanerna kommer att påverka verksamheten och de anställda i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng