Tufft för franchiseapotek

Det går trögt för Apoteket AB att göra om apotek till småföretag. Nu har också den första franschisetagaren gått i konkurs.

4 sep 2013, kl 11:39
0

Våren 2010 hade Apoteket AB som målsättning att femtio av företagets apotek skulle drivas av franchisetagare. Den ambitionen bantades hösten 2012 då det beslutades att 35 av företagets 370 apotek ska drivas av småföretagare. Idag är bara drygt hälften besatta, tolv apotek söker fortfarande franchisetagare.

Men att företaget skulle ha svårt att få verksamheten i rullning avvisas av Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.
– Vi har inte dragit ned på antalet för att det är svårt att hitta franchisetagare. Det har egentligen inte varit så svårt. Men i samband med alla förändringar både på butikssidan och också vårdsidan hade vi inte möjlighet att genomföra det här i den takt vi planerat från början.

Nyligen tvingades ett av franschiseapoteken, Fasanen, i Malmö, att stänga efter en tvist med Apoteket AB.Enligt Eva Fernvall finns det i dagsläget inte några andra franschiseapotek som riskerar konkurs.

Den bilden håller Robert Dimmlich vd på Sveriges Franchisetagare inte med om. Organisationen har drygt 1000 medlemmar organiserade i ett 60-tal franchisesystem.
– Normalt kan man räkna med att tio procent av franchiseföretag går back. Men när vi tittat på boksluten för Apotekets ABs franschiseapotek, visar åtta av tjugo röda siffror.Det är fyra gånger fler. Det tycker jag faktiskt är anmärkningsvärt.

– Jag tror att det är fler som inte kommer att ha uthållighet att fortsätta eftersom insteget som franchisetagare hos Apoteket AB är mycket större jämfört med många andra verksamheter. Har du krediter och lån på flera miljoner och kanske pantat huset ligger du risigt till när det börjar gå dåligt och blir helt beroende av att Apoteket AB går in och stöttar och då hamnar du i en beroendeställning.

Vad händer då med franschiseapotek som går i konkurs?
– Om det skulle hända fler är vår bedömning idag att vi inte kommer att lägga ned och det i Malmö ska vi definitivt inte lägga ned, säger Eva Fernvall.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng