Hårda anklagelser om franschiseverksamhet

Det fortsätter blåsa kring Apoteket ABs franchiseapotek. Nu riktas anklagelser mot att företaget undanhåller bokföring och att den innehåller fel.

13 sep 2013, kl 10:15
0

Det är branschorganisationen Sveriges Franchisetagare som i ett öppet brev framför hård kritik mot hur Apoteket AB skött sin franchiseverksamhet. Brevet är riktat till regeringskansliet och undertecknat Robert Dimmlich, vd på Sveriges Franchisetagare.

I brevet hävdas att Apoteket AB inte klarar av sin roll som franchisegivare och att företaget agerar oetiskt mot sina franchisetagare. Som exempel på det nämns att Apoteket AB gjort grova fel i sin bokföring och blandat ihop underlag från olika franchisetagare. En franchisetagare ska också ha försökt få ut sin bokföring i över ett år utan att lyckas.

Enligt Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB ska man gå igenom anklagelserna.
– Vi måste titta noga på detta, det är alvarliga anklagelser och vi ska gå igenom och se om vi har fallerat i någon del. Men en första reaktion är att detta inte stämmer med vår bild av läget, säger hon.

I brevet skriver Robert Dimmlich också att 40 procent av Apotekets ABs franchisetagare gick back vilket är sämre än övriga franschisesystem i Sverige. Att det handlar om ett statlig ägt bolag gör det  extra anmärkningsvärt enligt brevet. Enligt Eva Fernvall står ord mot ord men säger att de kommer att gå igenom alla punterna i brevet.
– Det låter konstigt att man skulle nekas få titta på bokföringen, men det beror också på vad man menar, säger hon.

Ett av franchiseapoteken, Fasanen i Malmö, stängdes i mitten av augusti och fallet var på väg att tas till domstol men parterna har nu nått en förlikning.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng