Annons
Tror på fler än två nya läkemedel per år

Tror på fler än två nya läkemedel per år

Astrazenecas koncernchef berättade under torsdagsmorgonen bland annat om företagets strategi och om framtidens läkemedelsforskning.

10 dec 2015, kl 11:23
0

Annons

På torsdagsmorgonen hölls ett frukostmöte på IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, med Astrazenecas koncernchef Pascal Soriot.

Målen som Astrazeneca har till 2020 är att företaget ska vara marknadsledande inom deras fokusområden, att tio nya mediciner ska nå patienter och att förbättra livet för 200 miljoner patienter.

– Alla som jobbar inom läkemedelsindustrin vet att det betyder fler än två läkemedel per år. Det är en hög målsättning och ingen har lyckats med det flera år i rad. Det ses som nästintill omöjligt, men jag tror att vi kommer att lyckas med det och kanske mer än så, sade Pascal Soriot.

Han pratade även om hur snabbt ett läkemedelsföretag förlorar pengar när ett patent går ut och att Astrazeneca har två patent som går ut de närmaste åren. Bland annat Nexium för behandling av halsbränna.

– Därför måste vi hitta andra lösningar för att få in pengar. Vi måste fortsätta utveckla företaget och ta fram nya produkter. Vi ska spela för att vinna och då ska vi rikta in oss på de områden som vi tror mycket på och är framgångsrika inom.

Områden med ökat fokus är kardiovaskulära sjukdomar och metabolism, andningsvägar-, inflammation-, och autoimmuna sjukdomar samt onkologi. Dessutom kommer företaget även att fortsätta satsa på personalised medicine.

– Vi vill hitta de 20 patienter som gynnas av medicinen, så att de andra inte behöver utsättas för biverkningar.

Vidare förklarar han att Astrazeneca satsar på att tillverka något som tar bort cancercellers skyddande sköld, i kombination med något som aktiverar det egna immunsystemet att attackera cancercellerna.

På en fråga från moderatorn om svenskarna kommer att få någon julklapp nu när det närmar sig jul bad Pascal Soriot om att få återkomma med det i morgon. Då håller Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson en gemensam pressträff med Peter Wallenberg från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Pascal Soriot.

Astrazeneca har tre strategiska forskningscenter, varav ett i Sverige i Göteborg. De andra ligger i Cambridge i Storbritannien och i Gaithersburg i USA. Astrazeneca har även tidigare i år meddelat att en större satsning, på 2,3 miljarder kronor, kommer att göras på en ny fyllnings- och packningsanläggning i Gärtuna utanför Södertälje.