Han vill satsa på innovationer
Marie-Agnes Heine, kommunikationschef, och Guido Rasi, vd, på presskonferensen.

Han vill satsa på innovationer

EMA:s vd Guido Rasi vill prioritera snabb åtkomst till innovativa läkemedel och patientmedverkan.

10 dec 2015, kl 08:05
0

Annons

Under onsdagseftermiddagen hölls en virtuell presskonferens med europeiska läkemedelsmyndighetens, EMA:s, vd Guido Rasi.

Han pratade bland annat om fem olika områden som kommer att prioriteras av EMA, nu när han under fem år leder myndigheten som vd. Ett av områdena är innovativa mediciner som avsevärt kan förbättra människors liv. Han talade om vikten av att se till så att innovationerna kommer till patienterna fort, men utan att tumma på säkerheten.

– Vi måste skynda på processen, från utveckling till att patienten får del av medicinen, sade han.

Andra prioriterade frågor för Guido Rasi kommer bland annat att vara att involvera patienter mer och bevara myndighetens öppenhet.

– Vi har en banbrytande metod för öppenhet. Vi är den första regulatorn i världen att låta forskare, akademiker och allmänheten få tillgång till kliniska data som godkännanden av försäljning grundar sig på.

Vidare berättade Guido Rasi att myndigheten vill använda tillgänglig data på bästa möjliga sätt och stärka EMA:s roll globalt.

– Utveckling och tillverkning av läkemedel är global och tillsynsmyndigheter kan därför inte fungera isolerat. Vi ska förstärka vår roll som global referensmyndighet och ge den tillsynen som våra medborgar förväntar sig.

För att det ska bli möjligt konstaterar Guido Rasi att samarbetet med medlemsstaterna, EU-kommissionen och andra europeiska och internationella parter är viktigt för att få en mer övergripande syn på läkemedelsutvecklingen.

Guido Rasi ledde EMA från slutet av 2011 till slutet av 2014, då han tvingades avgå efter ett beslut i EU:s personaldomstol. Enligt beslutet hade det skett ett formellt fel och därför ogiltigförklarades det tidigare beslutet att utse honom som chef.

Den första oktober i år utsågs han på nytt till vd av EMA:s styrelse. Han tillträdde 16 november 2015 och mandatet sträcker sig över fem år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng