Tripep måste vända kapitalströmmarna

Ett fungerande hiv-vaccin skulle förutom de enorma folkhälsovinsterna vara värt miljarder och åter miljarder. Därför har forskningsbolaget Tripep sedan starten 1997 kunnat locka till sig mer än 300 miljoner kronor. Men hittills går företaget med 215 000 kronor i förlust ? per arbetsdag.

23 aug 2001, kl 13:59
0

– Det är först när vi kunnat vända kapitalströmmarna och börjar tjäna pengar som man kan bedöma oss rätt. Och det hoppas vi göra 2003, säger Hans Möller, Tripeps vd.

Då ska det peptidbaserade hiv-preparatet GPG vara ute på marknaden. Men redan under 2002 hoppas Tripep kunna sälja ett licensavtal för marknadsföring av hiv-preparatet, vilket ger pengar till fortsatt forskning och royalties på framtida försäljning.

Avlägsna intäkter

Den försäljningen kan snabbt bli gigantisk. När proteashämmarna lanserades på 90-talet, nådde de 80 000 hiv-patienter redan första året, omräknat i pengar cirka fem miljarder kronor.

Men sådana intäkter är avlägsna. Förra året uppvisade bolaget en förlust på 51 miljoner kronor, eller 1 320 000 kronor per anställd.

Health Cap, Banco Fonder och familjen Malmsten är några av investerarna i Tripep, tillsammans med Industrifonden som gett ett villkorslån på 35 miljoner kronor, ett ?mjukt lån?, som kan skrivas av om företaget inte går med vinst.

Fas 2-resultat på gång

Det mesta av kapitalet, 202 miljoner, flöt dock in vid börsintroduktionen i juli 2000. Från introduktionskursen strax under 100 kr steg aktien under hösten till 136 kr, men dalade ner till runt 50 i våras. Det spelar dock ingen större roll för Tripep.

? Börskursen påverkar inte verksamheten, eftersom vi har pengar till våra utvecklingsprojekt. Om projekten följer planen så ska vi klara oss med de pengar vi har.

? Men visst vore det roligt om svensk bioteknologi kan gå in i en god spiral efter ett ganska tufft år, säger Hans Möller.

Han och den andre grundaren, professor Anders Vahlne vid Karolinska institutet/Huddinge sjukhus, har kvar 5-10 procents ägande i bolaget.

Inom kort väntar ett sanningens ögonblick för Tripep ? resultaten från Tripep måste vända kapitalströmmarna Avgörande fas 2-resultat väntas inom kort fas 2-testen av GPG. Finns det farliga biverkningar?

? Ska vi hålla tidplanen, måste provsvaren vara så pass bra att vi kan fatta beslut om att gå in i fas 3. Om inte, är det tillbaks till ritbordet. Vi gör själva bedömningen att fas 2-resultaten är avgörande, för vi ser ingen större risk i fas 3,alltså själva effektiviteten, säger Hans Möller.

Men Tripep tår och faller inte med GPG. Företaget forskar också kring ett vaccin mot hepatit C och läkemedel mot inflammatoriska sjukdomar.