Triobe ut ur subventionen

Från den 1 augusti åker B-vitaminpreparatet Triobe ut ur
högskostnadsskyddet. Pengarna kan användas bättre anser Tandvårds- och
läkemedelsförmånsverket, TLV.

29 apr 2010, kl 12:33
0

Annons

Beslutet om att Triobe inte längre ska ingå i högkostnadsskyddet togs av TLV på onsdagen.
– Det är inte rimligt att subventionera ett läkemedel som uteslutande ska användas för att förebygga B-vitaminbrist. Svåra sjukdomar där behoven är stora har större prioritet. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för skattepengar som går till subvention av läkemedel, säger Anja Wikström, medicinsk utredare på TLV i ett pressmeddelande.

Triobe används för att förebygga brist på vitamin B12, B6 och folsyra och cirka 70 000 svenskar står idag på preparatet, främst äldre. Men TLV menar att det finns bättre alternativ.
– De vitaminer som ingår i Triobe finns i högre doser, till en lägre kostnad i andra subventionerade läkemedel. Samtidigt säljer Triobe för cirka 35 miljoner kronor per år inom högkostnadsskyddet. Det är pengar som kan användas till andra angelägna områden, säger Anja Wikström.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng