Annons
Trenden fortsätter – hemaborter allt vanligare

Trenden fortsätter – hemaborter allt vanligare

Medicinska aborter som fullföljs i hemmet fortsätter att vara vanligt, visar statistik från Socialstyrelsen.

22 jun 2022, kl 14:14
0

Att medicinska aborter fullföljs i hemmet har blivit allt vanligare sedan metoden infördes 2004. Nu visar ny statistik från Socialstyrelsen att trenden med så kallade hemaborter håller i sig.

Under 2021 avslutades ungefär 75 procent av alla medicinska aborter i hemmet. Detta var dock vanligare bland aborter som utfördes tidigt i graviditeten. Av de aborter som utfördes före graviditetsvecka 7 var nästan 90 procent medicinska aborter som fullföljdes i hemmet.

Totalt rapporterades 33 700 aborter till Socialstyrelsen under 2021, vilket är 900 färre än året innan. Av samtliga aborter utfördes 96 procent med medicinsk metod.

Utredning om hemaborter

Vid en medicinsk abort ges läkemedelsbehandling i två steg. Det första dosen läkemedel motverkar effekten av det graviditetsbevarande hormonet progesteron och gör livmodern mer mottaglig för den fortsatta behandlingen. En till tre dagar senare ges den andra dosen läkemedel. Den framkallar sammandragningar i livmodern och gör att graviditeten stöts ut. Den första dosen läkemedel ges alltid på sjukhus, medan det andra steget i behandlingen kan ske i hemmet.

Den växande andelen aborter som kvinnan avslutar hemma har även skapat en diskussion av att gå ännu längre. Detta genom att tillåta kvinnor som vill det att ta båda läkemedlen hemma. Nyligen röstade en enig riksdag ja till att tillsätta en utredning om ökad möjlighet till medicinsk abort i hemmet.

Abort kan också ske med kirurgisk metod vilket innebär att graviditeten avbryts på sjukhus genom instrumentell utrymning av livmodern.

Färre antal aborter

Under flera år har antalet aborter sjunkit, framför allt bland kvinnor mellan 15 och 19 år. Som en förklaring anges bland annat att förskrivningen av fler långtidsverkande preventivmedel, som till exempel hormonspiral och p-stav, har ökat. Även att preventivmedel sedan 2017 är gratis för kvinnor under 21 år kan ha bidragit till minskningen.

– En annan orsak till att aborterna minskat i antal kan vara pandemin och de inskränkningar i sociala kontakter som följde med restriktionerna, säger Inga-Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsens statistik visar att antalet inrapporterade aborter 2021 var det lägsta antalet sedan 2002.

Sen abort kräver tillstånd

En allt större andel aborter sker tidigt i graviditeten. Under 2021 utfördes 61 procent av aborterna före vecka 7.

Till och med den 18:e graviditetsveckan har kvinnan enligt abortlagen själv rätt att besluta om abort. Efter denna vecka krävs ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsens rättsliga råd. Förra året beviljades 516 kvinnor abort efter vecka 18 och 37 kvinnor fick avslag. Det främsta skälet till att kvinnorna beviljades tillstånd var fosterskada/kromosomavvikelse. Även sociala skäl och kroppslig eller psykisk sjukdom förekom som orsak.

– Besluten baseras på uppgifter från den ansvariga läkarens medicinska bedömning och en kuratorsutredning som bland annat grundas på samtal med kvinnan, säger Inga-Maj Andersson.