Annons

Tre dagar med fokus på hjärnan

Läkemedelsforskningens framtid, adhd hos vuxna och hjärnans funktion. Under Läkemedelskongressen  har många aspekter av hjärnan diskuterats.

7 nov 2012, kl 12:39
1

Annons

Första dagens huvudsymposium handlade om forskning. Statssekreterare Peter Honeth berättade om bakgrunden till forskningspropositionen. Till exempel kostade det i genomsnitt 138 miljoner dollar att utveckla ett nytt läkemedel 1975. 2006 kostade det i genomsnitt 1 318 miljoner dollar. Allt kostsammare utveckling kräver mer investering, konstaterade han. 

Vid tisdagens huvudsymposium togs det bland annat upp psykisk ohälsa hos äldre, Alzheimers och adhd. Förutom föreläsningar av forskare berättade den före detta brottaren Frank Andersson om hur han vid 53 års ålder blev diagnosticerad med adhd. 

– Mitt liv har blivit helt förändrat till det bättre sedan jag fick min diagnos, sa han under föreläsningen.

Läkaren Katarina Gospic förklarade för åhörarna vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut, och hur vi kan träna upp vårt beslutsfattande.

Läkemedelskongressens tredje och sista dag inleddes med att professor Martin Ingvar berättade om hjärnan och hur den fungerar.

– Vi vet ofta mer om vår bils växellåda än vår egen hjärna, sa han. Hjärnans komplexitet gör den svårmedicinerad, men det finns läkemedel som gör verklig nytta. Däremot bör den som medicinerar medvetandet veta vad den gör, menade Martin Ingvar.

Nästa år går Läkemedelskongressen av stapeln den 5-6 november. Temat är då smärta och smärtlindring. 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Är i år 55 år fyllda och fick min aspergerdiagnos år 2009. Nu håller jag på att testas för att få bekräftat att jag också har ADHD/ADD. Vilket kommer att innebära för min del att jag slipper köpa “etylfenidat” av mer eller mindre seriösa företag ute på nätet. Istället kan jag få metylfenidat på recept, sannolikt i form av läkemedlet Concerta. Men fram till dess är jag alltså hänvisad till att ta risker som det borde ligga i samhällets intresse att medborgarna avstår ifrån. Det borde vara möjligt att få en “preliminär diagnos” fram till att den riktiga är fastställd. Det medel jag köper på nätet, som brukar annonseras med namnet “etylfenidat”, ger mig så pass mycket vila och avkoppling dagtid att jag kan hålla mig vaken på dagen och ha en stabil nattsömn, utan att ligga vaken eller att vakna flera gånger mellan klockan 00 och 07. En närliggande fråga i vår tids högeffektiva samhälle, borde handla om varför så många människor sover så dåligt och ofta är trötta på dagarna. Allt kan ju inte skyllas på vintertiden.