Annons
Tonårsföräldrar erbjuds sekretessprövning online
Foto: Istock

Tonårsföräldrar erbjuds sekretessprövning online

Nätapotek utvecklar lösningar för att tonårsföräldrar ska kunna fortsätta e-handla läkemedel åt sina ungdomar.

17 apr 2019, kl 10:31
0

Annons

Sedan 11 april har vårdnadshavare till barn i åldrarna 13-17 år inte längre automatisk direktåtkomst till sina tonåringars recept genom att logga in på nätet. Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat beror detta på att E-hälsomyndigheten gjort en förnyad tolkning av offentlighets- och sekretesslagen.

Myndighetens jurister ansåg att tonåringarnas integritetsskydd behövde förstärkas och att direktåtkomst på nätet stred mot rådande lagstiftning. Detta eftersom lagen kräver att det i varje enskilt fall görs en sekretessprövning innan receptuppgifterna eventuellt lämnas ut. Prövningen går ut på att ta ställning till om läkemedelsinformationen kan lämnas ut till vårdnadshavaren utan att det är till skada för tonåringen.

De som haft invändningar mot förändringen har framhållit att den försvårar för föräldrar att hjälpa sina tonåringar med läkemedelsköpen. E-hälsomyndigheten informerar på sin webbplats vårdnadshavare om att kontakta sina apotek för att höra vilka lösningar som finns på det problemet. Myndigheten framhåller att det finns apotek som tagit fram nya sätt att hantera e-handel av läkemedel för vårdnadshavare till barn från 13 år.

Nätapoteket Apotea meddelar nu också att företaget tagit fram en sådan lösning. Vårdnadshavare erbjuds att online begära en sekretessprövning av en farmaceut. Farmaceuten gör en sekretessprövning innan receptet eventuellt visas för den inloggade vårdnadshavaren medan denna väntar.

Apoteas vd Pär Svärdson säger i ett pressmeddelande att lösningen tagits fram “så att vårdnadshavare ska kunna fortsätta handla online, utan att riskera att inskränka tonåringens integritet”.