Annons
TLV samarbetar med Lif om prissänkningar

TLV samarbetar med Lif om prissänkningar

I en skrivelse som går ut i veckan kommer TLV att uppmana
läkemedelsföretagen att skicka in ansökan om att sänka sina priser.
Uppmaningen gäller alla läkemedel som har generisk konkurrens och de ny
prisförslagen ska vara inne senast den 6 maj.

20 apr 2009, kl 16:38
0

Annons

I samband med att TLV presenterade den nya handelsmarginalen i mars uppmanade de också till sänkta priser på orginalläkemedel. Som svar på det lämnade läkemedelindustriföreningen, Lif, ett förslag på att priset alla läkemedel som utsätts för generisk konkurrens ska sänkas med 65 procent.

TLV har nu i samarbete med Lif tagit fram en plan för hur prissänkningarna ska genomföras.
– Vi kommer att skicka ut en skrivelse till företagen redan i veckan där vi uppmanar dem att sänka sina priser, säger Leif Lundqvist, jurist på TLV.

Innebörden av planen är stora drag att priset på en produkt ska vara 65 procent av priset den hade 12 månader innan patentet gick ut. Uppmaningen riktar sig till alla läkemedelsföretag, inte bara de som är medlemmar i Lif och ansökan ska vara inne hos TLV senast den 6 maj.

De företag som inte skickat in ansökan i tid eller som inte föreslagit en tillräcklig prissänkning kommer att få ett beslut om prissänkning från TLV senast den 13 maj. De nya priserna ska börja gälla den 1 juli.
– Den här processen är inte beroende av omregleringen utan något vi gör inom ramen för vårt uppdrag, säger Leif Lundqvist

Mellan den 20 maj och 17 juni kommer TLV tillsammans med landstingen och läkemedelsföretagen analysera vilka konsekvenserna det kan få om vissa originalläkemedel utträder ur förmånen på grund av att företagen inte sänker priset. Vilka läkemedel som får prissänkningar efter egen ansökan eller efter beslut från TLV kommer att presenteras på TLV:s hemsida.