Annons

TLV får delvis rätt i Cimzia-fallet

Förvaltningsrätten anser inte att Region Skåne får omförhandla pris på läkemedel till öppenvården. Det framgår av domen i det så kallade Cimzia-fallet.

1 nov 2013, kl 12:44
1

Annons

Det var fel av Region Skåne att träffa avtal med nya priser på det sätt som man gjort med UCB om TNF-hämmaren Cimzia. Det skriver Förvaltningsrätten i sin dom från den 28 oktober, rapporterar nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden.

Förvaltingsrätten upphäver däremot TLVs beslut om att Region Skåne inte får uppmana läkare att förskriva och apotek att expediera Cimzia framför andra likvärdiga preparat. Det beslutet motiverar domstolen med att det är lagen om läkemedelskommittéer och inte lagen om läkemedelsförmåner som reglerar rekommendationerna. De aktuella rekommendationerna ingår inte i TLVs tillsyn enligt Förvaltningsrätten.

Det var våren 2012 som Region Skåne träffade ett avtal med företaget UCB Pharma som innebar att regionen skulle få en återbäring på 15 procent av all försäljning av läkemedel Cimzia. TLV förbjöd Regionen att ingå nya avtal om priser om läkemedel som säljs på apotek och ingår i förmånen.

Myndigheten förbjöd också Region Skåne att uppmana förskrivare i regionen att motsätta sig utbyte av andra skäl än den enskilda patientens medicinska behov. Besluten överklagades av Region Skåne och i februari beslutade Förvaltningsrätten om inhibition i avvaktan på den som nu kommit.

Du som har LmV Plus kan läsa mer opm landstingens avtal med företag i vårt reportage om en svensk prismodell som är i gungning.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Man kan fundera på varför TLV vill motverka landstingens försök att sänka läkemedelskostnader. De måste vara beskälade av ett väldigt rättpatos och vara roade av att driva rättspocesser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng