Annons
Tillvänjning gav god effekt mot veteallergi

Tillvänjning gav god effekt mot veteallergi

Drygt hälften av de veteallergiska barnen i en studie tålde vete efter ett års behandling.

14 nov 2018, kl 06:01
0

Annons

Amerikanska forskare har genomfört en studie med 46 barn och ungdomar med veteallergi. Vete är ett av de vanligaste födoämnesallergenen och kan ge svåra reaktioner och till och med anafylaktisk chock hos den som är allergisk. (Det handlar alltså inte om glutenintolerans, som även det är en överkänslighet knuten till vete, men en helt annan sjukdom.)

I den dubbelblinda, placebokontrollerade studien lottades 46 barn och ungdomar med konstaterad allergi mot vete till att antingen få den testade behandlingen eller placebo. Testbehandlingen bestod i att dagligen äta små, stegvis ökade doser av veteprotein i form av vetemjöl  för att åstadkomma desensitisering, det vill säga att immunsystemet vänjer sig vid det tidigare allergiframkallande ämnet.

Denna strategi har tidigare prövats framgångsrikt för en del andra matallergier.

Efter studiens första år kunde 52 procent av de barn som fått vetebehandling klara att äta veteprotein motsvarande två brödskivor utan att få någon allergisk reaktion. Ingen i placebogruppen klarade detta.

Under studiens andra år fick behandlingsgruppen fortsätta med behandlingen och även den tidigare placebogruppen fick börja med dagliga vetedoser enligt ett upptrappningschema. Behandlingseffekten var fortsatt god hos en majoritet av deltagarna.

– I nästa steg kommer vi att göra fortsatta studier för att fastställa optimala doser och behandlingstid, förklarar i ett pressuttalande professor Anna Nowak-Wegrzyn som ledde undersökningen vid Icahn school of medicine på Mount Sinai-sjukhuset i New York

Studien har publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology.