Industriallians lanserar ny standard för utsläpp

Industriallians lanserar ny standard för utsläpp

Organisationen The AMR industry alliance har tagit fram en standard för att minska företagens antibiotikautsläpp.

14 jun 2022, kl 10:29
0

Annons

Branschorganisationen The AMR industry alliance publicerar i dag en standard för hur antibiotikaföretag ska kontrollera och vid behov minska utsläppen från tillverkningen. Industrialliansen har tagit fram standarden i samarbete med konsultföretaget BSI Standards limited.

Syftet är, skriver The AMR industry alliance i ett pressmeddelande, att ge tillverkarna i den globala produktionskedjan för antibiotika vägledning så att de kan hjälpa till att minska risken för utveckling av antibiotikaresistens i miljön.

Ska motverka resistensutveckling

Industrialliansens ordförande Thomas Cueni framhåller i pressmeddelandet att standarden är steg två i ett arbete som organisationen påbörjande för några år sedan. Då fastställde The AMR industry alliance ett ramverk för ”ansvarsfull tillverkning”. Han menar att alliansens medlemsföretag leder utvecklingen i denna riktning.

– Standarden är en uppmaning även till andra att förena sig med oss i denna kamp, säger han.

Den nya standarden kräver att antibiotikatillverkare ska ha ett system för övervakning av produktionens miljöpåverkan. Standarden är inriktad på utsläppen av avloppsvatten från fabriken till omkringliggande vattendrag. Koncentrationerna av antibiotika i vattendragen måste ligga under vissa gränsvärden som industrialliansen tidigare arbetat fram. Under dessa värden är koncentrationen så låg att det enligt standarden inte har några negativa effekter på miljön.

Standarden kräver dock inga mätningar i vattendragen utan företagen ska beräkna utsläppskoncentrationerna med en angiven metod.

The AMR industry alliance och företaget BSI standards kommer också att ta fram ett program för certifiering av företag som följer standarden. De ska för en oberoende granskare kunna visa att de uppfyller kraven.

Fotnot: I en debattartikel på lakemedelsvarlden.se i dag kommenterar experten på antibiotikaresistens och miljö, professor Joakim Larsson, industrialliansens nya initiativ.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng