Testosteronmedel granskas

EMA har inlett en granskning av läkemedel som innehåller testosteron och läkemedel som innehåller metadon och hjälpämnet povidon.

14 apr 2014, kl 09:36
0

Nya risker ska tas med i vågskålen.

Skälet till granskningen av läkemedel med testosteron är en studie som tyder på att risken för hjärtattack ökar hos män över 65 år och yngre män med hjärtsjukdom som använder medlet. Granskningen har begärts av de estländska myndigheterna.

Granskningen av metadon har begärts av de norska myndigheterna efter rapporter om njursvikt hos patienter med drogmissbruk som injicerat metadon. 
Biverkningarna misstänks vara kopplade till metadonlösningar som innehåller hjälpämnet povidon. Om metadonet injiceras finns misstankar att povidon ansamlas i livsviktiga organ som till exempel njurarna. Om metadonet tas som det är tänkt, oralt, förväntas det inte vara någon fara.I

Norge har läkemedelsmyndigheten dragit in den orala lösning med metadon som också innehåller providon i väntan på granskningen resultat. På den svenska marknaden innehåller Methadone Martindale Pharma 2 mg/ml oral lösning och Metadon Abcur 5 mg och 20 mg tabletter povidon.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng