Annons
TBE-vaccin kan bli gratis för barn i Västmanland
Foto: istock

TBE-vaccin kan bli gratis för barn i Västmanland

Även i Region Västmanland vill den styrande majoriteten nu göra TBE-vaccin kostnadsfritt för barn.

23 maj 2022, kl 11:34
0

Region Västmanland kan vara näst på tur att införa kostnadsfri TBE-vaccinering i åldrarna 3-19 år. Förslaget kommer från S, L och C som tillsammans utgör den styrande majoriteten i regionen.

Beslut i frågan ska fattas i juni. Om förslaget går igenom kan den avgiftsfria vaccineringen börja gälla från årsskiftet 2022-23

– Västmanland är ett område med hög smittrisk. Kostnaden för en hel familj att vaccinera sig är idag för stor och innebär att många barn och unga saknar skydd, säger Lina Eriksson, gruppledare och regionråd för Liberalerna till SvT Västmanland.

Västmanland kan bli den fjärde region som inför kostnadsfri vaccinering mot den fästingburna hjärnhinneinflammationen TBE för barn. De regioner som hittills tagit steget är Sörmland, Östergötland och Uppsala län.

I Region Uppsala län startade den avgiftsfria vaccineringen i mars i år. Erbjudandet har, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, väckt stort intresse och betydligt fler än vanligt i de aktuella åldrarna har blivit vaccinerade.

Under fjolåret rapporterades 533 fall av TBE i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Det var en fördubbling jämfört med 2020 och det högsta antalet fall som någonsin registrerats nationellt.