Tamoxifen bör ges till unga med bröstcancer

Det är viktig att även unga bröstcancerpatienter med hormonberoende tumörer får tamoxifen som idag främst ges till kvinnor efter menopaus.

20 jun 2002, kl 22:34
0

En stor internationell studie bekräftar vikten av att ge tamoxifen även till yngre kvinnor med hormonberoende bröstcancer. Det är särskilt viktigt eftersom den cancerformen har sämre prognos hos unga kvinnor jämfört med de som har tumörer som inte är hormonberoende. Hos kvinnor efter menopaus är förhållandet det omvända.
Det är slutsatsen i en stor internationell studie, IBCSG (International Breast Cancer Study Group), på 3 700 kvinnor före och omkring menopaus. Av dessa var 314 kvinnor yngre än 35 år.
Tamoxifen är idag standardbehandling till postmenopausala kvinnor som opererats för förmodat hormonberoende bröstcancer. När det gäller behandling av yngre kvinnor med bröstcancer är behandling med tamoxifen mer restriktiv och debatten om för- och nackdelar har förts under många år. Det beror på att tamoxifen kan öka risken för livmoderhalscancer och blodpropp och därför har det bara använts i begränsad omfattning.  På senare år har det skett en förskjutning och man har även behandlat yngre kvinnor i viss utsträckning, men bara om vinsten är tillräckligt stor.


Fler bör behandlas
Forskarna bakom IBCSG-studien anser att det bör ske en ytterligare förskjutning mot mer tamoxifenbehandling, främst beroende på att unga kvinnor som får bröstcancer har sämre prognos än äldre. Studien visar att patienter som är yngre än 35 år har en signifikant kortare sjukdomsfri överlevnad än äldre patienter och de med östrogen-receptor positiva tumörer hade särskilt stor risk för återfall. 
Bröstcancer är relativt sällsynt hos yngre kvinnor. I Europa räknar man med att 3-5 procent av alla kvinnor som drabbas av bröstcancer är yngre än 35 år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng