Tamiflu och Relenza receptfritt i Norge

Den norska regeringen har beslutat att Relenza och Tamiflu ska få säljas utan recept från läkare på apoteken. Det är ett sätt att hantera pandemin på menar landets hälsominister. Även i Storbritannien säljs antivirala medel receptfritt med samma argument.

5 nov 2009, kl 11:34
0

Annons

På onsdagen beslutade det norska helse- og omsorgsdepartementet att apoteken ska få sälja Relenza (zanamivir) och Tamiflu (oseltamivir) receptfritt. Förordningen är tillfällig och gäller från och med nu till mitten av 2010.
– Syftet är att lättare hantera pandemin och att de som insjuknar snabbare ska behandlas, säger hälso- och omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i ett pressmeddelande.

Den norrman som anser sig vara sjuk i influensa måste rådfråga en farmacevt på apotek och det är endast i samråd med farmacevt som preparaten får säljas. En särskild blankett ska också fyllas i där patienten ska svara på frågor om bland annat symptom och eventuell vaccinering.

Till den norska radion NRK säger Anne-Grete Strøm-Erichsen att det i de många fall inte inte är säkert att de som fått recept förskrivet av läkare är infekterade med just H1N1. Det är alltså inte en garanti att de träffat läkare. Genom att kunna få läkemedlen direkt på apoteket genom att farmacevterna får får förskrivningsrätt är tanken att belastningen på övrig vård ska minska.

Tidigare i höst meddelade brittiska Lloyds att de säljer Tamiflu receptfritt på nätet, också de med argumentet att det är ett effektivt sätt att nå de insjuknade i ett tidigt skede. Enligt Jonas Johansson, produktchef för Tamiflu på Roche i Sverige är dessa nya grepp initiativ från de enskilda länderna. Någon central ansökan om att göra Tamiflu receptfritt är inte på gång enligt honom.
– Nej de här är beslut som tagits på landsbasis. Det finns vad jag känner till ingen ansökan på gång om att göra det receptfritt inom EU, säger han.

Norge är det land i norden som drabbats hårdast av den nya influensan. Minst 13 personer har avlidit i sjukdomen hittills. I Sverige har hittills minst tre personer avlidit i influensa orsakad av H1N1.