Syriska barn dog av felaktigt vaccin

Minst 15 barn i norra Syrien dog direkt efter de fått mässlingsvaccin. Kontaminerat vaccin tros vara orsaken.

19 sep 2014, kl 08:40
0

Dödsfallen inträffade under en pågående vaccinationskampanj i Idlib-provinsen som kontrolleras av styrkor i opposition till Assad-regimen skriver Reuters. I området verkar hjälparbetare från FN tillsammans med frivilligorganisationer i program för att minska den pågående spridningen av mässling och andra smittsamma sjukdomar. Det aktuella mässlingvaccinet ska ha tillhört en batch som tidigare använts för att vaccinera 60 000 personer utan några tillbud.
 
Under en andra vaccinationsomgång fick ett flertal barn akuta symtom och hittills rapporteras att 15 barn har dött kort därefter. Barnen som dog var under två år och upp till 75 stycken fick symtom enligt BBC.
 
En orsak till dödsfallen tros kunna vara att vaccinet kontaminerats när det skulle spädas ut och istället blandats med en muskelavslappnande medicin, atracurium, som används vid operationer. Förpackningarna för de båda vätskorna sägs vara lika varandra.
 
WHO har kommenterat händelsen och kommer starta en utredning på plats för att försöka reda ut orsaken. Vaccinationskampanjen är nu avbruten och detta kommer att försvåra de poliovaccinationer som inom kort skulle genomföras. Det befaras att befolkningen nu kommer ställa sig skeptiska till fortsatta vaccinationer. Utredningen hoppas kunna visa vem som är ansvarig.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng