Svininfluensan bryter ner lungorna

Många av dem som dog i svininfluensan hade också lunginflammation. Nu visar forskning varför den var så dödlig.

20 sep 2011, kl 12:18
0

Annons

Amerikanska forskare har genom studier på möss försökt ta reda på varför kombinationen av lunginflammation och svininfluensa är så farlig, skriver Tidningarnas Telegrambyrå. Av dem som dog i svininfluensan hade ungefär hälften också lunginflammation.

Forskarna smittade ett antal möss med vanlig säsongsinfluensa eller A(H1N1), det virus som orsakar svininfluensa. När mössen insjuknade infekterades de även med samma bakterie som orsakar lunginflammation. I gruppen som fått vanlig influensa och lunginflammation överlevde alla. I den andra gruppen dog alla möss.

Genom att studera lungorna på de döda mössen upptäckte forskarna att de små lungblåsorna var svårt skadade och att bronkernas skyddande lager av epitelceller var helt borta. Forskarna drar slutsatsen att svininfluensan skadar lungornas skyddande cellager och slår ut kroppens förmåga att reparera dessa celler. Det för att bakterier kan invadera kroppen på ett helt annat sätt än vid vanlig säsongsinfluensa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng