Annons

Väntad höjning av högkostnadsskyddet

I regeringens budgetproposition finns en höjning av högkostnadsskyddet
med. En satsning på nationella kvalitetsregister föreslås också.

20 sep 2011, kl 11:37
0

Annons

Socialminister Göran Hägglund aviserade i våras en höjning av frikortsgränsen för läkemedel och besök inom hälso- och sjukvården. När regeringen presenterade höstens budget tisdagen den 20 september fanns höjningen som väntat med.

Regeringen föreslår att högkostnadsskyddet för besök inom den öppna hälso- och sjukvården höjs från 900 kronor till 1 100 kronor och för läkemedel från 1 800 kronor till 2 200 kronor. Höjningen börjar gälla den 1 januari 2012, men för patienter som redan hunnit påbörja en högkostnadsperiod före årsskiftet gäller de gamla reglerna under resterande period. Frikortsgränsen har inte höjts sedan 1999 och förslaget beskrivs som en uppdatering.

I budgetpropositionen föreslås också en långsiktig satsning på att utveckla de nationella kvalitetsregistren. Från 2012 kommer regeringen att satsa 80 miljoner kronor på arbetet med nationella kvalitetsregister, vilket syftar till att förbättra medicinska resultat och att effektivisera sjukvården. Landstingen förväntas dock medfinansiera satsningen och avsikten är att teckna en överenskommelse med kommuner och landsting.

Regeringen vill även ha ett tidsbegränsat bidrag till landstingen för att öka patientens valmöjligheter inom den specialiserade vården. Under 2012 är bidraget 160 miljoner kronor och under 2013-2014 beräknas det uppgå till 100 miljoner kronor per år.