Sviktande givarstöd riskerar behandling

Över en miljon människor i låglöne- och fattiga länder fick förra året påbörja hivbehandling. Det är rekord för ett år. Men det är osäkert om målet för i år kommer att uppnås. Den rika världen har nämligen dragit ned på sina bidrag till FN:s Globala fond.

29 sep 2010, kl 12:16
0

Totalt fick 5.25 miljoner antiretroviral behandling förra året, tre fjärdedelar av dem i Afrika, rapporterar WHO i en rapport som släppts inför Globala Fondens möte i New York nästa vecka. Under konferensen ska givarländerna presentera förnyade finansieringslöften till Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria.

Men det
tycks som den rika världens vilja att finansiera sjukdomsbekämpningen mattats beroende på den globala ekonomiska krisen. Förra året fick man in 8,7 miljarder dollar vilket är samma summa som året innan, 2008.
Läkare utan gränser varnar för att man är långt ifrån den summa på 135 miljarder kronor som krävs för att under kommande tre år ge 7,5 miljoner människor tillgång till hivbehandling.

Tyskland som
är den tredje största bidragsgivaren efter USA och Frankrike planerar till exempel att minska sitt bidrag med två tredjedelar och eventuellt avsluta sitt bidrag till fonden i slutet av 2011. Italien kommer troligen inte heller att bidra med några pengar vid årets konferens.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng