Sverige köper vaccin för ytterligare 250 miljoner

Tre och en halv miljoner doser till av pandemivaccinet Pandemrix
blir Sveriges lott. Det står klart när Socialstyrelsen och SKL
förhandlat klart med Glaxosmithkline.

5 maj 2010, kl 12:56
0

Annons

Sverige kommer att köpa vaccin mot den så kallade svininfluensan för ytterligare 250 miljoner kronor. Det är kontentan efter att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tillsammans med Socialstyrelsen förhandlat klart med vaccintillverkaren Glaxosmithkline om de doser som inte gick år under höstens massvaccinering.

Enligt avtalet med Glaxosmithkline, GSK, skulle Sverige köpa ytterligare 8 miljoner doser av Pandemrix. När det visade sig att alla dessa inte behövdes, bland annat eftersom det räckte med en dos för friska vuxna, inleddes förhandlingar mellan köpare och säljare för att få ner antalet doser.  Siffran landande på 3,5 miljoner doser.
– Ett avtal är alltid ett givande och ett tagande. Jag kunde väl ha tänkt mig att komma undan med lite färre doser än så här, men jag bedömer att det  trots allt är ett bra avtal, säger Göran Stiernstedt chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Avtalet ger landstingen rätt att mot en kostnad byta ut en aktuella virusstammen A(H1N1) mot något annat antigen om viruset skulle förändras eller någon annan influensa skulle utvecklas till en pandemi.  Det nya avtalet säger också att adjuvansen kostnadsfritt byts ut om det visar sig att hållbarheten inte räcker i tre år. De doser vi nu köper är tänkta att räcka som skydd mot en eventuell pandemi de närmsta åren. Just nu har Sverige inget annat avtal med någon vaccintillverkare.

Så småningom kommer en ny upphandling att inledas men först ska den aktuella utvärderas ordentligt.
– Vissa saker är det klart att vi har lärt oss av det som hänt. Till exempel att man kan behöva mer flexibilitet vad gäller antalet doser i kontraktet. Vi vet också att det inte är hundra procent av befolkningen som vaccineras, säger Göran Stiernstedt.