Annons
Sverige med i vaccinköp från Pfizer för 2022-2023

Sverige med i vaccinköp från Pfizer för 2022-2023

Regeringen har beslutat att Sverige ska ansluta sig till EU-kommissionens nya avtal med Pfizer/Biontech.

19 maj 2021, kl 10:44
0

Det ser ut att bli covid-19-vaccin från Pfizer/Biontech som vi till stor del kommer att förlita oss på i Sverige även de kommande två åren. Det framgår av regeringens beslut att Sverige ska ansluta sig till EU-kommissionens nya avtal med de två samarbetande läkemedelsbolagen.

Det finns redan sedan tidigare två vaccinavtal mellan EU och Pfizer/Biontech som Sverige anslutit sig till och får leveranser genom. Det nya avtalet innebär för Sveriges del köp av ytterligare cirka 20 miljoner vaccindoser, med rätt att köpa ytterligare 20 miljoner.

– Nu gäller det att även säkerställa vaccintillgången på sikt. Vi vet ännu inte hur viruset kan komma att påverka samhället längre fram i tiden, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Miljardavtal om covid-19-vaccin från Pfizer/Biontech

EU-kontraktet omfattar totalt 900 miljoner doser till och med 2023, med möjlighet att köpa ytterligare lika många. Avtalet inkluderar bland annat möjlighet att byta till ett uppdaterat vaccin, för att skydda mot nya muterade virusvarianter. EU vill genom avtalet också säkra vaccin till boosterdoser, återvaccinering för att förnya vaccinskyddet efter en viss tid.

– Kontraktet säkrar de doser som kan behövas för att ge boosterinjektioner och förstärka vår immunitet mot viruset. Det innebär också tillgång till vacciner som anpassats för att skydda mot virusvarianter som är resistenta mot nuvarande vacciner, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, rapporterar CNN.

– Avtalet gör även att vi kan vaccinera barn och tonåringar om det visar sig nödvändigt och är säkert.

Enligt Deutsche Welle är avtalet värt sammanlagt 35 miljarder Euro. Det skulle innebära en kostnad på upp till 4 Euro mer per dos än i tidigare vaccinavtal med Pfizer/Biontech.