Annons

Svenska forskare måttligt oroade av industriell ?braindrain?

På kort tid har både Astra och Pharmacia & Upjohn flyttat större delen av sin CNS-forskning utomlands. Astra beslöt 1997 att flytta sin prekliniska forskning inriktad på Alzheimers sjukdom, stroke och depression/ångest till Bostonområdet i USA, och sedan en tid tillbaka har Pharmacia & Upjohn koncentrerat sin CNS-forskning till Kalamazoo i Michigan, USA.? Det här […]

3 jul 2002, kl 19:20
0


På kort tid har både Astra och Pharmacia & Upjohn flyttat större delen av sin CNS-forskning utomlands. Astra beslöt 1997 att flytta sin prekliniska forskning inriktad på Alzheimers sjukdom, stroke och depression/ångest till Bostonområdet i USA, och sedan en tid tillbaka har Pharmacia & Upjohn koncentrerat sin CNS-forskning till Kalamazoo i Michigan, USA.
? Det här innebär färre avnämare och ett avbräck för många av våra doktorander, säger Tomas Hökfelt, professor vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
Professorskollegan Lars Olson vid samma institution resonerar i liknande termer.
? Med tanke på Sveriges traditionellt sett höga kompetens inom den neurologiska forskningen är det förstås en aning sorgset. Men trots att många av doktoranderna gått till de här företagen tror jag inte att det får några omedelbara dramatiska effekter, säger han.