Upp till 94 procent av dem som begår självmord genom överdos av läkemedel har fått recept på preparatet. Det visar en ny sammanställning av sambandet mellan förskrivna läkemedel och dödsfall genom läkemedelsförgiftning som Läkartidningen publicerat.
Författarna uppmanar läkare till ökad försiktighet vid förskrivning av läkemedel som ofta används vid suicid.
Ökad kunskap för att förebygga
Läkemedelsverket och Rättsmedicinalverket genomförde kartläggningen inom ramen för ett regeringsuppdrag om psykisk hälsa och suicidprevention. Den senaste delrapporten om uppdraget från Läkemedelsverket kom i slutet av 2023.
Bakgrunden till undersökningen är att nästan tusen personer varje år avlider till följd av läkemedels– och narkotikaförgiftningar i Sverige, som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat. Omkring 45 procent bedöms som oavsiktliga förgiftningar, 30 procent som självmord och 25 procent som förgiftningar med oklar avsikt.
En viktig pusselbit i att få ned förgiftningstalen är att skaffa kunskap om hur personerna får tillgång till de använda läkemedlen och övriga substanser.
De vanligaste läkemedlen vid självmord
I studien ingick alla dödsfall under 2019 till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar från Rättsmedicinalverkets databas. Data om dessa fall bearbetades med hjälp av data från Dödsorsaksregistret och Läkemedelsregistret.
Av de 829 undersökta dödsfallen bedömdes 269 som suicid, 354 som misstag och 206 som fall där avsikten var oklar. Oavsiktlig förgiftning var vanligast bland män och suicid bland kvinnor.
De fem vanligaste vanligaste läkemedlen vid självmord var i fallande ordning zopiklon, propiomazin, oxikodon, alimemazin och paracetamol. Därefter kom tramadol, citalopram, prometazin, zolpidem och venlafaxin. Det handlar alltså om sömnmedel, ångestdämpande medel, smärtstillande och antidepressiva läkemedel.
De flesta hade recept
Det var mycket vanligt att den avlidna året före självmordet hade fått minst ett recept på det använda läkemedlet. Förutom beträffande tramadol hade mellan 77 och 94 procent av personerna fått läkemedlet utskrivet.
Ett exempel är att 17 av de 22 som begått självmord med paracetamol hade recept på denna substans. Åtta av dem hade recept på kombinationspreparat med paracetamol och kodein.
Beträffande självmord med tramadol var andelen som hade recept 36 procent.
Vid oavsiktliga förgiftningar var det inte alls lika vanligt att en läkare skrivit ut läkemedlet.
Manar till ökad försiktighet
Forskarna framhåller i Läkartidningen att det är viktigt att förskrivare gör vad de kan för att förebygga avsiktliga läkemedelsförgiftningar. De påpekar också att det kan krävas extra stor försiktighet eftersom de aktuella läkemedlen ofta förskrivs till patientgrupper som kan vara extra sårbara när det gäller självmordsrisk.
Därför, menar de, gäller det att i möjligaste mån begränsa patientens möjligheter att ta ut mer läkemedel än vad som går åt och lägga på lager.
En av författarna är doktoranden Lova Tralla, som medverkade i arbetet som en del av sitt doktorandprojekt vid Linköpings universitet och Rättsmedicinalverket i Linköping. Hon berättar så här för Läkartidningen om vad hon hoppas att kartläggningen ska leda till:
– En ökad medvetenhet bland förskrivare, och att förskrivare i möjlig mån begränsar mängden läkemedel som förskrivs per uttag, använder expedieringsintervall och möjligheten att begränsa patientens möjlighet att själv hämta ut läkemedel.