Stress ledde till vuxendos till barn

Anmäld: LäkareAnmälare: AnhörigÄrende: Läkare skrev ut vuxendos av antibiotika till ettåringUtgång: Erinran

15 jun 2007, kl 18:59
0

Annons

Föräldrarna till en ettåring sökte hjälp hos vårdcentral för barnets besvärliga hosta. Odlingsprov togs på barnet, och i väntan på provsvaret skickades familjen hem med löfte om att vårdcentralen skulle höra av sig. En vecka senare var ettåringen fortfarande dålig och föräldrarna ringde till vårdcentralen. Provsvaren hade då kommit och visade att barnet hade pneumokocker och moraxella. Via telefon skrev läkaren ut antibiotika. När föräldrarna kom till apoteket visade det sig att läkaren förskrivit erytromycin i vuxendos med kapslar.


Apotekspersonalen reagerade och hörde av sig till läkaren som då ändrade förskrivningen till flytande form i korrekt dosering. Läkaren medger att han skrivit ut fel dos och ber föräldrarna om ursäkt. Som förklaring till missen anger han den stora arbetsbelastningen. Han skriver också att han uppskattar att Apoteket fungerade som kontrollinstans och att inget allvarligt hade kunna inträffa även om barnet fått i sig full vuxendos. Men HSAN anser att den felaktiga förskrivningen är allvarlig och ger därför läkaren en erinran.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng