Annons
Stort europeiskt pris till professor Lars Lannfelt
Professor Lars Lannfelt får den franska forskningsstiftelsens stora europeiska pris för sina insatser mot Alzheimers sjukdom.

Stort europeiskt pris till professor Lars Lannfelt

Lars Lannfelt tilldelas European Grand Prix av en fransk forskningsstiftelse för insatser mot Alzheimers sjukdom.

21 mar 2024, kl 07:48
0

Lars Lannfelt, professor emertius vid Uppsala universitet och grundare av läkemedelsföretaget Bioarctic, kan lägga ännu ett pris till raden av vetenskapliga utmärkelser som han fått.

Denna gång är det den franska forskningsstiftelsen La Fondation Recherche Alzheimer som uppmärksammar hans långa forskargärning. En gärning som bland annat lagt grunden för utvecklingen av det nya Alzheimerläkemedlet lekanemab. Detta läkemedel är just nu under luppen hos läkemedelsmyndigheten EMA inför ett eventuellt EU-godkännande.

Lade viktig grund

La Fondation Recherche Alzheimer är Frankrikes största icke offentliga finansiär av forskning om Alzheimers sjukdom. I år har denna stiftelse utsett Lars Lannfelt till mottagare av det stora europeiska priset för att belöna hans banbrytande forskning.

Lars Lannfelt upptäckte den så kallade arktiska mutationen som orsakar en ärftlig form av Alzheimers sjukdom. Utifrån den skapade han sedan antikroppar som ledde fram till utvecklingen av lekanemab.

Han grundade företaget Bioarctic som drev den inledande utvecklingen. Senare startade Bioarctic ett samarbete med japanska Eisai som fortsatte utveckla lekanemab. Läkemedlet är i dag godkänt mot tidig Alzheimers sjukdom i USA, Japan och Kina.

Uttalande av Lars Lannfelt

I ett pressmeddelande från Bioarctic om den franska utmärkelsen säger Lars Lannfelt:

– Att kunna ge hopp och bidra till en behandling av patienter som drabbas av Alzheimers sjukdom är vad som drivit mig under mitt forskarliv. Det är inspirerande att se hur forskningen inom fältet har tagit stora steg genom utvecklingen av behandlingar så som lecanemab, som visat bestående nytta för patienter på en mängd olika kliniska skalor i den stora globala fas 3-studien Clarity AD.

– Tillsammans med utvecklingen av diagnostiska metoder är min övertygelse att vi står inför ett paradigmskifte där vi inom ett antal år inte bara kommer att kunna bromsa sjukdomens utveckling, utan så småningom även att hejda sjukdomsförloppet helt.