Annons

Storsäljare säljer mindre

Medan Lipitor i år beräknas dra in närmare 12 miljarder dollar till Pfizer kommer försäljningen för Roches Avastin, som 2014 spås toppa försäljningen, bli knappt nio miljarder dollar. Jämfört med i år kommer de globalt bäst säljande läkemedlen att dra in mindre pengar till företagen om fyra år. Det spår branschanalytiker.

15 apr 2010, kl 11:21
0

Kioskvältarnas tid är förbi. Nu kommer de mer specialiserade läkemedlen. Och den stora förändringen kommer när Big Pharma nu förlorar sina patent på några av sina största läkemedel.
Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Reuters gjort av branschanalytikernas prognoser över vilka man räknar med blir storsäljarna 2014 och jämfört den med listan för i år.
En stor förändring är att de läkemedel som toppar om fyra år kommer att dra in betydligt mindre pengar till företagen än vad de gör nu.
Försäljningen av Roches cancerläkemedel Avastin som toppar listan för 2014 med beräknad försäljning på 8,9 miljarder dollar, kommer till exempel att vara lägre än årets tredje största läkemedel, GSK:s astmamedel Seretide. Det beräknas dra in nio miljarder dollar till företaget i år.
Om fyra år kommer två av storsäljarna att vara diabetesläkemedel, Sanofi-Aventis medel Lantus och Novo Nordisks NovoLog. På årets topplista finns ingen diabetesbehandling med. Ett skäl till den förändringen är enligt analytikerna framtidens marknad i Kina, där diabetes växer blixtsnabbt.
De tre största läkemedlen i försäljning 2014 är alla biotekniska läkemedel: Avastin, Abbotts Humira för artrit och Pfizer/Amgens Enbrel för behandling av artrit och psoriasis.
I år förväntas livsstilsmediciner som Pfizers kolesterolhämmare Lipitor, Sanofi/Bristol-Myers trombocythämmare Plavix och Advair toppa försäljningen.
Så här beräknas topp tio bli i år
Lipitor (Pfizer)
Plavix (Sanofi/Bristol)
Seretide (GSK)
Remicade (Merck)
Enbrel (Pfizer/Amgen)
Humira (Abbott)
Avastin (Roche)
Mabthera (Roche)
Diovan (Novartis)
Crestor (Astrazeneca)

Och 2014
Avastin (Roche)
Humira (Abbott)
Enbrel (Pfizer/Amgen)
Crestor (Astrazeneca)
Remicade (Merck)
Mabthera (Roche)
Lantus (Sanofi-Aventis)
Seretide (GSK)
Herceptin (Roche)
NovoLog (Novo Nordisk)

2010 beräknas topplistans försäljning bli drygt 76 miljarder dollar och om fyra år 74 miljarder dollar.