Storaffären mellan Pfizer och Allergan avblåst

Det blir ingen sammanslagning av de två bolagen. Nya skatteregler satte stopp för mångmiljardaffären.

6 apr 2016, kl 14:21
0

Annons

Läkemedelsbolaget Pfizer meddelar att det tidigare aviserade samgåendet med irländska Allergan inte blir av. Affären värderades till 160 miljarder dollar, motsvarande nära 1 400 miljarder kronor.

Anledningen är nya amerikanska skatteregler som antogs i måndags. Syftet är att förhindra förhindra skatteflykt genom att amerikanska bolag köper utländska bolag och flyttar sin skattemässiga hemvist dit. I fallet med Pfizer och Allergan var planen att förlägga koncernkontoret till Irland medan huvudkontoret för den operativa verksamheten skulle ligga i New York.

I ett pressmeddelande meddelar Pfizer att det var ett gemensamt beslut av de båda bolagen att avbryta affären. I samband med detta ska Pfizer betala Allergan 150 miljoner dollar, motsvarande 1,2 miljarder kronor i ersättning för kostnader kopplade till den planerade affären.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng