Stor felförskrivning av antibiotika i USA

Stor felförskrivning av antibiotika i USA

Nästan en fjärdedel av antibiotika till privatförsäkrade amerikaner förskrevs på felaktiga grunder.

17 jan 2019, kl 11:10
0

Annons

Amerikanska forskare vid University of Michigan undersökte data från mer än 19 miljoner amerikaner i åldern 0-64 år som var anslutna till en privat sjukförsäkring, med avseende på antibiotikaförskrivning..

I studien, som är publicerad i BMJ, utgick forskarna från diagnosklassificeringen ICD-10-CM som innehåller nästan 100 000 diagnoskoder. Var och en av diagnoserna klassades utifrån om de rättfärdigade antibiotikabehandling eller inte och även utifrån graden av behovet.

Klassificeringen stämdes sedan av med förskrivningsdata för 19,2 miljoner amerikanska barn och vuxna under 2016.

Ungefär en fjärdedel av antibiotikaförskrivningen, 23,2 procent, visade sig vara för förkylning och hosta – något som inte antibiotika rekommenderas för. Fler vuxna än barn fick felaktigt förskriven antibiotika och totalt sett var de vanligaste diagnoserna för felförskrivning förkylning, bröstinfektion (chest infection) och hosta.

Forskarna fann också att mer än en tredjedel av förskrivningarna var ”potentiellt lämpliga”. De konstaterar dock att många av dem sannolikt kunnat klassas som ”olämpliga” eftersom de ofta gällde bihåleinflammation och halsont som inte behöver orsakas av bakterier.

– Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot folkhälsan i världen, och den stora mängd antibiotika som förskrivs till patienter driver på resistensutvecklingen, säger studiens huvudförfattare Kao-Ping Chua, i ett uttalande.
– Förskrivare måste snabbt upphöra med att förskriva antibiotika när det inte behövs, både för patienternas och samhällets skull.

Forskarna påpekar också att studien har vissa svagheter. Andra forskare skulle till exempel kunna göra en annan klassificering av diagnoskoderna och därmed komma fram till ett annat resultat.

Eftersom patientdata i studien rörde människor med privat sjukförsäkring är det inte säkert att resultaten speglar hur det ser ut för publikt försäkrade patienter, eller patienter med en annan privat sjukförsäkring.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng