Stopp för läkemedel mot Parkinsons på Sahlgrenska

Nya effektiva läkemedel mot Parkinsons sjukdom stoppas på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Anledningen är att de kostar för mycket vilket gör att sjukhuset drar in medicineringen.

9 jun 2009, kl 12:17
0

Annons

Sahlgrenska universitetssjukhuset har beslutat att stoppa behandlingen med vissa läkemedel av patienter med Parkinsons. Orsaken är att de kostar för mycket, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. 

Läkemedlet Duodopa (karbidopa, levodopa) som används för att behandla patienter med Parkinsons kostar exempelvis 1 000 kronor per patient och dag.
? Just nu är det ett stopp, vilket är en första varningssignal att det här systemet kanske inte kommer att hålla, säger Björn Holmberg, chef på Sahlgrenskas motorikcentrum.

Han säger till Ekoredaktionen att det än så länge inte är några patienter som farit illa på grund av läkemedelsstoppet, men att läget kan förvärras om de förblir utan behandling. Det senaste halvåret har det introducerats ett flertal nya läkemedel mot neurologiska sjukdomar. Ofta är de mycket krävande att utveckla och att producera vilket gör att de blir dyra.

De neurologiskt handikappades riksförbund, NHR, har efterlyst en utjämningsfond där rika landsting delar med sig till fattiga så att inga patienter blir lidande på grund av ekonomin.