Stockholm kan bli först att slopa Apoteket

Den första juli nästa sommar ska andra aktörer än Apoteket kunna sälja läkemedel till sjukhus. Läkemedelsföretag kommer inte att vara exkluderade från den möjligheten.

27 aug 2007, kl 19:59
0

Annons

Stockholm är det landsting vars avtal med Apoteket löper ut närmast i tid. Det innebär att landstinget blir först att få möjlighet att köpa läkemedel från andra aktörer än Apoteket.
– Självklart kommer vi och andra landsting att ta vara på möjligheten att organisera läkemedelsförsörjningen på det sätt som vi själva tycker är mest ändamålsenligt, säger Gunilla Thörnwall Bergendahl, samordnare för läkemedel på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning i Stockholm.

Apoteksmarknadsutredaren Lars Reje betonade säkerhetsaspekterna när han idag presenterade sina förslag för sjukhusens läkemedelsförsörjning.
– Om man å ena sidan liberaliserar måste man stärka upp säkerhetsaspekterna å andra sidan, sa han.
Bland annat föreslår Lars Reje att alla sjukhus måste ha en chefsfarmacevt som motsvarar chefsläkaren. Chefsfarmacevten kan vara antingen apotekare eller receptarie. Det är upp till sjukhusen att avgöra. Chefsfarmacevten ska ansvara för att läkemedelshanteringen på sjukhusen sker säkert och effektivt.
–    Ett litet sjukhus kan tänkas dela chefsfarmacevt med andra små sjukhus. På ett stort sjukhus kan det behövas flera chefsfarmacevter, sa Lars Reje.

Enligt Lars Reje är det främst partihandeln och vissa utländska aktörer som visat intresse för att sälja läkemedel till sjukvården.
– Jag har också förstått att vissa läkemedelsföretag vill kunna leverera liknande lösningar.
Lars Reje har inte föreslagit några förbud mot att läkemedelsföretag säljer läkemedel direkt till sjukvården.
– I den mån de uppfyller stipulerade krav vill jag inte lägga några hinder. De har en kraftfull köpare som motpart, säger Lars Reje till Läkemedelsvärlden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng