Stefan Carlsson öppnar för fler apoteksombud

Vid ett seminarium i samband med Apotekets bolagsstämma, öppnade vd Stefan Carlsson för möjligheten att det kan bli fler apoteksombud i landet för att förbättra tillgängligheten.

16 apr 2004, kl 11:58
0

Annons

Anledningen är den kommande domen i EG-domstolen, i ärendet mellan svenska staten och Bringwell, där den senare mot rådande svensk lagstiftning sålde rökavvänjningsprodukter i sin affär i Stockholm.

Apotekets monopol av försäljning av receptfria läkemedel har kritiserats av bland annat svensk Dagligvaruhandels vd Thomas Svaton. Han menar att handeln på ett effektivt sätt kan förbättra tillgången till receptfria läkemedel över hela landet. En åtgärd som också påverkar folkhälsan i positiv riktning har Thomas Svaton tidigare sagt.

? Vi har träffat Läkemedelsverket för diskussioner om att utöka ombudsverksamheten, sa Apotekets vd Stefan Carlsson till Läkemedelsvärlden efter seminariet i onsdags.

? Och vi har blivit uppringda av Läkemedelsverket i ärendet, bekräftade Thomas Svaton för Läkemedelsvärlden, och menar att en utökad ombudsverksamhet är ett bra första steg för ökad konkurrens.

Efter mötet i onsdags enades Stefan Carlsson och Thomas Svaton att träffas för att diskutera frågan i mer detalj.

? Det känns som att det är något på gång, sa Thomas Svaton efter seminariet.

I ett pressmeddelande som kom under fredagen säger Stefan Carlsson:

– Apoteket är en garant för säkerhet, kompetens och kvalitet när det gäller läkemedelshantering. Därför bedömer vi att bästa sättet att öka tillgängligheten är att ge fler möjligheten att bli apoteksombud.

Idag säljs receptfria läkemedel på landets cirka 800 apotek och 1100 apoteksombud. Hur de framtida apoteksombuden kommer se ut i detalj är inte bestämt, inte heller när möjligheten kommer att ges för fler att bli apoteksombud.

– Vår ambition är att detta ska vara klart någon gång under hösten 2004 eller våren 2005, men det beror också på hur Läkemedelsverket ställer sig. Jag vill också poängtera att detta inte handlar om att slopa eller uppluckra det sammanhållna system Apoteket är idag. Däremot är det ett sätt för oss att öka tillgängligheten, säger Stefan Carlsson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng