Stamceller som strokebehandling

Läkare i Glasgow har injicerat stamceller i hjärnan på en man som
drabbats av stroke. De kliniska försöken är de första där neurala
stamceller testas på en strokepatient.

17 nov 2010, kl 11:44
1

Annons

Mannen, som är i 60-årsåldern, fick de första injektionerna av neurala stamceller injicerade under helgen och enligt behandlande läkare är hans tillstånd bra. Försöket är en del i en klinisk fas I-studie av företaget Reneurons produkt ReN001 och ytterligare elva patienter kommer att få behandlingen mellan sex till tolv månader efter att de drabbats av ischemisk stroke.

De första doserna mannen fått har varit låga och hans tillstånd följs noga. Om behandlingen visar sig säker kommer forskarna att gå vidare med andra patienter och också öka doserna. Förhoppningen är att stamcellerna ska ersätta de neuron som skadats av syrebristen efter stroken. På så sätt tänker man sig att fysiska och mentala nedsättningar som kommit av dessa ska förbättras.

Stamcellerna som används i försöket härstammar från människofoster vilket gjort att det fått utså en viss kritik. Men, försäkrar forskarna bakom det, den har fått godkänt av de etiska kommittéerna i landet. Idag är standardbehandling efter stroke propplösande medel, men i många fall hinner inte patienten in till sjukhus i tid för att den ska ha optimal effekt.

I USA pågår en annan klinisk prövning där embryonala stamceller från företaget Geron Corporation används för att behandla personer med ryggmärgsskador. Studien återupptogs i augusti efter FDA tillfälligt stoppat den när försöksdjur från prekliniska studier visade sig ha utvecklat systor efter behandling.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. I USA ingår inte råttor och möss i djurskyddslagen,det är oacceptabelt. Använd stamceller från människofoster istället,precis så som sker i England,så slipper råttor och möss utsättas för plågsamma djurförsök,odlingar och djurmodeller
    Dessutom så kommer det snabbare fram botemedel mot sjukdomar,skador,förslitningar och åldrandet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng