Sponsrat nätverk debatterar för mer information om HPV

I en debattartikel i DN idag skriver Nätverket mot livmoderhalscancer
att folkhälsominister Maria Larsson gör för lite för att informera om
HPV-vaccin. Nätverket bygger sin argumentation på en Sifo-undersökning
som är betald av Sanofi-Pasteur som marknadsför HPV-vaccinet Gardasil.

21 jan 2009, kl 14:05
0

I debattinlägget skriver Katarina Johansson, som är grundare av Nätverket mot livmoderhalscancer, tillsammans med bland annat riksdagsledamoten Anne Ludvidsson (s) att Sveriges myndigheter borde informera allmänheten mer om möjligheten att vaccinera sig mot HPV.

De hänvisar till en Sifo-undersökning som visar att 78 procent av svenskarna har liten eller ingen kunskap om HPV-vaccination. ?Svenska myndigheter har både godkänt och rekommenderat HPV-vaccination – men i princip inte gått ut med någon saklig och oberoende information direkt till allmänheten? skriver de.

Vad som inte nämns i debattartikeln i DN är att Sifo-undersökningen är betald av Sanofi-Pasteur som marknadsför HPV-vaccinet Gardasil. Enligt Läkemedelsindustrins samarbetsdatabas sponsrar Sanofi-Pasteur Nätverket mot livmoderhalscancer med 35 000 kronor för att de under vecka 4 år 2009 genom en Sifo-undersökning ska lyfta informationsbehovet kring HPV och HPV-relaterade sjukdomar.  

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng