Annons

Smärtstillande i storpack receptbeläggs

Allt fler missbrukar vanliga smärtstillande läkemedel som paracetamol
och acetylsalicylsyra. Nu har Läkemedelsverket beslutat att
receptbelägga större förpackningar av dess medel. Även stora
förpackningar med laxermedel bli receptbelagda.

23 apr 2009, kl 13:22
0

Förpackningar med fler än 20 tabletter 500 mg paracetamol eller acetylslicylsyra tillhör de som kommer att receptbeläggas från och den 1 juni i år. Läkemedelsverket har fattat beslutet sedan flera rapporter kommit om att preparaten missbrukas i hög utsträckning. Storsäljarna Alvedon, Reliv och Magnecyl är några av de preparat som berörs av ändringen.

Enligt Giftinformationcentralen, GIC, har en markant ökning av antalet förgiftningar med receptfria smärtstillare skett senaste tiden och speciellt stort är problemet i åldersgruppen 10 till 19 år.  Bara mellan 2006 och 2008 har antalet förfrågningar GIC om avsiktliga förgiftningar med paracetamol ökat från 454 till 614. Förra året var 87 procent av fallen flickor.

Enligt Jan Liljemark på Läkemedelsverket hoppas man nu kunna minska antalet fall.
– Vi vill minska risken för att det finns dödliga doser av dessa läkemedel hemma i badrumsskåpen och över 20 tabletter är en kritisk dos för de flesta, säger han.

Kommer det fortfarande att vara möjligt att köpa flera mindre förpackningar utan recept?
– Ja det kommer det. Det är svårt att hindra den som verkligen har bestämt sig för att förgifta sig att göra det. Vi vill minska risken för de ungdomar som sitter hemma och känner sig nedstämda, ofta berusade, från att ta höga doser bara för att läkemedlet finns inom räckhåll.

Enligt Jan Liljemark är förgiftning med paracetamol extra obehaglig eftersom effekterna ofta inte visar sig förrän efter en vecka. Men behandling bör sättas in inom tio timmar annars riskerar man att förstöra levern.
– I värsta fall är det bara levertransplantation som gäller och det är inte lätt att hitta en leverdonator på så kort tid, säger han.

Även laxermedel i stora förpackningar kommer att bli receptbelagda. Också här handlar det om att få framför allt unga flickor med ätstörningar att sluta missbruka.  De använder laxermedel för att gå ner i vikt. De produkter som berörs är Dulcolax, Toilax och Pursennid Ex-Lax.

Läkemedelsverket har kontaktat företagen som marknadsför läkemedlen. Viss av dem har valt att upphöra med försäljningen av de större förpackningarna istället för att receptbelägga produkten. Enligt Läkemedelsverket har förändringen ingenting att göra med den närstående omregleringen av apoteksmarknaden.