Små företag driver innovationen

Många av de innovativa läkemedel som fått godkänt i EU de senaste åren kommer från annat håll än stora läkemedelsföretag.

4 feb 2014, kl 11:18
0

Annons

Av de innovativa läkemedel som fått rekommendation för godkännande av europeiska EMA mellan 2010 och 2012, har över 40 procent sitt ursprung i små eller medelstora företag, akademi eller i projekt som är hel- eller delfinansierade med offentliga medel.

En genomgång av nya läkemedel visar att över 27 procent av de läkemedel som innehåller en ny aktiv substans och som fått ett positivt utlåtande av expertkommittén CHMP, kommer från små eller medelstora företag, så kallade SME.

Siffrorna kommer från EMA och har publicerats i Nature Reviews Drug Discovery. Samma studie visar också att de mindre företagen bara innehar 13 procent av marknadstillstånden för de nya läkemedlen. Många av de läkemedel som har sitt ursprung inom akademin eller statligt delfinansierade projekt är inte längre involverade när det är dags att ansöka om godkännande.

Forskarna bakom studien konstaterar också att hela 61 procent av särläkemedlen härstammar från SMEs men de står bara för 22 procent av marknadstillstånden för produkterna. Akademin eller offentlig finansierade projekt står bakom 11 procent av särläkemedlen som sedan tagits över av större företag.

Artikelförfattarna skriver att det är viktigt att vara medveten om var den stora utvecklingen av nya läkemedel sker när man gör strategier för framtiden. EMA skriver också i en kommentar att de betraktar SMEs som en drivande motor inom läkemedelsutveckling.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng