Samarbetar om kunskapsunderlag

Mer samspelta och behovsanpassade riktlinjer. Det är tanken när myndigheterna nu samarbetar inom området psykisk ohälsa.

4 feb 2014, kl 09:22
0

Annons

Idag publicerar olika myndigheter inom hälso- och sjukvårdsområdet sina egna kunkspasstöd, riktlinjer och rekommendationer. Dessa kan skilja sig åt och komma vid olika tidpunkter trots att det tar upp samma terapiområden.

I februari 2013 fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning på området psykisk ohälsa. Arbetet sker tillsammans med en rad myndigheter och syftar bland annat till att de kunskapsunderlag och riktlinjer som kommer ska vara mer samspelta och behovsanpassade.

Det första årets arbete har presenterats i en delrapport där man bland annat har försökt ta reda på vilken typ av myndighetsstöd som efterfrågas ute i verksamheterna.
– Vi har haft en dialog med verksamhetsföreträdare, yrkesverksamma och brukare om vad de vill att myndigheterna ska göra för att stödja verksamheter inom psykisk ohälsa. Utifrån det har vi tagit fram ett antal insatser, berättar Mattias Fredricson på Socialstyrelsen och projektledare för arbetet.

Just inom området psykisk ohälsa pågår nu arbete vid flera av myndigheterna. Socialstyrelsen arbetar till exempel med att ta fram en vägledning och en nationell indikation för läkemedelsbehandling vid adhd. Tanken är att de ska samordnas med de behandlingsrekommendationer vid adhd som görs på Läkemedelverket, liksom TLVs omprövning av adhd-läkemedel.
– Målet är att myndigheterna ska presentera de här underlagen samlat i oktober. Och i samband med det kunna presentera ett stöd för hur de kan användas och implementeras, säger Mattias Fredricson.

Om det kommer resultera i ett gemensamt dokument eller om de olika myndigheterna, som i dagsläget, kommer att publicera varsina, vet man inte än.
– Hur det blir i slutändan beror på vad som kommer fram under det fortsatta arbetet. Men tanken är att det i ska vara en större samordning och i alla fall inte finnas omotiverade skillnader, säger Mattias Fredricson.

 Även SBU och Folkhälsomyndigheten är med i projektet och man har också haft samarbete med SKL. Tanken är att det ska kunna appliceras även inom andra områden i framtiden.
– Från departementet har man sagt att detta är en pilot för att hitta former där myndigheten kan samverka när de presenterar och tar fram sina kunskapsunderlag. Vi vet att det är efterfrågat, säger Mattias Fredricson.

Arbetet med projektet ”Samordnad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa” kommer att diskuteras på Läkemedelsriksdagen den 4 mars.