Släpp fram internetapoteken

Den som följer utvecklingen av internethandeln, slås av att den går fort. Redan idag handlar en miljon svenskar på nätet. En fjärdedel av SEB:s kunder använder sig av Internet för bankärenden. På hälso- och sjukvårdsområdet konkurrerar ständigt nya sajter om allmänhetens intresse: apoteket.se, glaxowellcome.se, medicallink.se, infomedica.se, pion.net, kroppsjournalen.se, vitea.se, netdoktor.se, diabetes.se m fl. Distributionen av […]

6 jun 2002, kl 08:33
0

Den som följer utvecklingen av internethandeln, slås av att den går fort. Redan idag handlar en miljon svenskar på nätet. En fjärdedel av SEB:s kunder använder sig av Internet för bankärenden. På hälso- och sjukvårdsområdet konkurrerar ständigt nya sajter om allmänhetens intresse: apoteket.se, glaxowellcome.se, medicallink.se, infomedica.se, pion.net, kroppsjournalen.se, vitea.se, netdoktor.se, diabetes.se m fl. Distributionen av läkemedelsinformation över nätet är med andra ord i full gång.


I USA växer internethandeln med läkemedel snabbt. En av de största aktörerna heter Drugstore.com och beräknar att fördubbla sin försäljning i år till mer än en miljard dollar. I England öppnade förra året internetapoteket Pharmacy2u.co.uk och nyligen Allcures.com. Bägge blev möjliga sedan Royal Pharmaceutical Society of GB utarbetat riktlinjer för internetapotek.


Alltför mycket av rapporteringen om internetapotek har haft sensationsprägel och fokuserat på olaglig försäljning av i första hand Viagra och Xenecal. Läkarnas och farmaceuternas egna tidningar har bemödat sig om att rapportera om dessa missförhållanden. Reportage om den lagliga handeln har varit mer sällsynta.


I det konsumentmedvetna USA har ledande organisationer intagit en annan attityd. På FDA.gov möts besökaren direkt av rubriken Buying Medical Products on Line? Shop Smart! På underliggande sidor ges goda råd till den, som tänker köpa läkemedel via nätet: handla inte receptbelagda läkemedel utan att besöka en läkare, handla inte om det inte finns en legitimerad apotekare angiven på sidan, undvik apotek som inte har adress och telefon i USA, tala med vänner och hälsopersonal och hör deras bedömning osv. FDA spårar även illegala apotek och skickar e-postvarningar till dem. Inom landet ingriper myndigheten direkt och via andra regeringar om de agerar från utlandet. Besökare på FDA.gov uppmanas dessutom att tipsa myndigheten om misstänkt illegala websidor.


Den rikstäckande apoteksorganisationen NABP (nabp.net) har utformat en kvalitetsstämpel för internetapotek, som följer uppställda kvalitetsmål. VIPPS, som det står på stämpeln, uttyds Verified Internet Pharmacy Practice Site. I Norden har NLN tagit ett liknande initiativ genom att föreslå blå svanmärkning av websidor, som uppfyller dess kvalitetsnormer.


Fördelarna med internetapotek är iögonfallande: Stort sortiment, inget köande, möjlighet till snabba prisjämförelser, tillgång till omfattande och läsaranpassad produktinformation (film och ljud väntar bakom hörnet), möjlighet till avspänd rådgivning. Apoteket AB har nyligen sammanställt en utredning, som visade att 50 procent av de tillfrågade kunderna kan tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel via Internet och


42 procent att köpa receptfria. I Sverige innebär internetapotek dessutom ett stöd till glesbygden, eftersom fler kan bo kvar med hemleveranser.


För att få fart på internethandeln med läkemedel borde fler aktörer än Apoteket AB släppas fram. Då kan tillräckliga resurser frigöras för att utveckla de bästa koncepten för kunderna. Enklast är att börja med de receptfria läkemedlen och därefter inkludera de itererade recepten. När elektroniska recept blir vanliga, finns med denna start en struktur att ta hand även om dessa. Tillstånd att agera på en nordisk marknad bör ges inom ramen för existerande nordiskt samarbete.


Många yrkesgrupper på apotek och inom sjukvården har värdefulla kunskaper om kvalitetsfrågor inom läkemedelsförsörjningen. Dessa måste giftas ihop med olika entreprenörskap för att snabbt utveckla internetapoteken. Ur liknande äktenskap föddes för snart 100 år sedan den framgångsrika svenska läkemedelsindustrin.


 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng