Annons

Skellefteå först med att testa ny Waranvård

På lasarettet i Skellefteå startar man ett projekt för att med hjälp av ny teknik på hälsocentralerna förenkla och förbättra behandlingen med det blodförtunnande medlet Waran.

19 okt 2010, kl 10:52
0

Läkemedlet Waran är fortfarande den vanligaste blodförtunnande behandlingen för att minska risken för blodpropp. Men den kräver regelbundna kontroller som oftast görs på medicinska kliniker. Nu startar forskningsenheten vid Skellefteå lasarett ett projekt för att, med hjälp av ny teknik på hälsocentraler, förbättra för både patienterna och vården. Det skriver Nycomed, som marknadsför Waran, och Roche Diagnostics i ett pressmeddelande.

Över 4 000 personer i Västerbottens län behandlas med Waran. Med den nya tekniken,tas provet på patientens hälsocentral. Värdena skickas över nätet till den medicinska kliniken och patienten får rätt ordination tillbaka omedelbart. Det finns 35 hälsocentraler i Västerbottens län, men bara tre medicinska kliniker och med det här arbetssättet ska de långa resorna kunna undvikas för många av patienterna.